Over Hypnose

Hypnose is een tijdelijke staat van verminderde (kritische) weerstand van het bewustzijn waardoor communicatie met het onderbewustzijn mogelijk wordt.

In het onderbewustzijn ligt een schat aan herinneringen opgeslagen waar ons bewustzijn van tijd tot tijd uit put om te reageren op situaties in het heden. Daar kunnen mechanismes uit ontstaan die ons beschermen in bedreigende situaties. Zo weet je dat je alert moet zijn als je rook ruikt en hitte voelt: er dreigt gevaar van brand! En je bent een held als je op deze manier een beginnend brandje in de kiem weet te smoren.

Maar het kan gebeuren dat een dergelijk mechanisme iets te ver doorwerkt en je bij het ruiken van sigarettenrook al in paniek raakt uit angst voor binnenbrand. In dat geval zorgt het onderbewuste niet meer voor een gezonde alertheid maar eerder voor panische angst. Het bewustzijn laat echter niet toe dat we het onderbewustzijn zo maar eventjes veranderen. Je bent ten slotte niet voor niets zo voorzichtig geworden….

Door middel van hypnose is het mogelijk de kritische factor van je bewustzijn tijdelijk te passeren en zo directe communicatie met je onderbewuste mogelijk te maken. Op die manier ben je in staat opgeslagen mechanismen in het onderbewustzijn aan te passen en bijvoorbeeld bij te stellen naar een acceptabeler niveau.